středa 28. září 2016

Máničky a zdraví (3.)


I v dnešním povídání budeme pokračovat ve výčtu zdravotních svízelí, které Máničkám bigbítové konání ztěžují (ostatně ztěžují jakoukoli jinou činnost komukoli jinému...).
4) Máničky a zažívací potíže
Snad vlivem nevalné životosprávy, která zahrnuje i množství vypitého piva různých značek a bagety leckdy pochybné minulosti zakoupené na zapadlé benzínce, trpí potížemi se zažíváním čas od času téměř každá Mánička, některým z nich dokonce tuto nepříjemnost přináší tréma, které se ani po letech veřejného vystupování nedokázaly zbavit. Hrát s podobným handicapem je snad ještě horší, než vylézt na podium s horečkou – zažívací potíže s sebou nesou jisté úkony, které nesnesou jakéhokoli odkladu, lze tak občas vidět Máničku, které v potu tváře, jež má barvu čerstvého sněhu, přemlouvá kolegyně, aby už konečně udělaly pauzu. Když se tak stane, Mánička odhazuje svůj nástroj (v této chvíli příliš nedbá na jeho bezpečí) a odbíhá směrem k toaletám. Bigbítovou kulturu a její vyznavače si nesmíme nijak idealizovat – ačkoli jsou toalety v mnoha kulturních zařízeních čisté a vyvoněné, dvě hodiny po začátku zábavy už připomínají smetiště nebo hnojiště, Máničky tak s potížemi zažívacího traktu překonávají ještě odpor k použití WC (což se ale v tuto chvíli příliš odkládat nedá). Existuje zlomek kulturáků, kde mají Máničky kromě šatny za podiem i toaletu, v podobných případech se nevolnost snáší o něco lépe. Každopádně, většina Mániček, když už to musí být, preferuje před průjmem chřipku.
5) Máničky a zrak
I když se na první pohled může zdát, že potíže se zrakem bigbít nezpůsobuje, opak je pravdou – většina kulturních zařízení je špatně větraná a ve většině se kouří (čemuž Máničky notnou měrou přispívají), oblaka dýmu pak dráždí oční sliznice vystupujících Mániček. Ještě horší účinek ovšem mají světla, která Máničky na podium dobrovolně umisťují a která mají za úkol zkrášlit scénu. To se sice děje, skoro vždycky je ale některá lampa nasměrována přímo do očí nějaké Máničky, tato pak trpí nejen během bigbítu, ostré záblesky jí škubou sítnicí ještě druhý den. Některé Máničky proto používají tmavé brýle, které nepříznivé působení světel do určité míry eliminují, na druhou stranu se ale hraní v tomto případě stává obtížnějším.

Když jsem coby kytarista působil v plzeňské kapele Hewer, zažil jsem střevní potíž přímo na podiu v plné parádě. Jeli jsme hrát, alespoň tuším, do Blovic, kde se bigbít konal na betonovém plácku u fotbalového hřiště. Od rána jsem v žaludku neudržel ani suchý rohlík, i přes veškerou snahu vydržel tenhle stav až do večerní zábavy. Nazvučili jsme, po chvíli jsem se vydal hledat toaletu, načež jsem byl pořadateli nasměrován do nějaké ubytovny, která s hřištěm rovněž sousedila. Úroveň sociálních zařízení byla tristní, nebylo ovšem zbytu. Právě ve chvíli, kdy jsem za dveřmi toalety přemýšlel, zda-li by nebylo lepší zemřít, ozvaly se první tóny intra, které oznamovalo příchod kapely na scénu. Zbývala mi necelá minuta... Stihl jsem to, hned po třech písničkách jsem ale zuřivě žádal další pauzu.
Druhý den jsme hráli na festivalu Czech Rock Block v Plasích. Moje útroby se relativně uklidnily, odskákal to ale basista. Na festivalu téhle velikosti nelze dělat pauzy dle libosti, byl tak odkázán na pevnost svých svěračů... Poté, co jsme dohráli a asi po čtvrt hodině basistu nalezli, prohlásil tento, že to bylo nejdelších čtyřicet minut v jeho životě...

Pokračujeme za týden.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat