středa 21. prosince 2016

Máničky a Vánoce


I Máničky jsou, ač se to občas nezdá, jistou skupinou lidského druhu, většinu z nich tak Vánoční svátky, stejně jako širokou veřejnost, obejmou a poněkud rozněžní. Narozdíl od obyčejných smrtelníků ovšem bigbít pronásleduje Máničky i o vánočních svátcích. Patrné to může být už na štědrý den – ne že by nějaký šílenec pořádal právě 24. prosince tancovačku, ovšem pod stromkem naleznou v drtivé většině Máničky krom tradičních propriet jako je oblečení a kosmetika také dárečky v podobě nových strun, paliček či trsátek, ty šťastnější pak rovnou nový nástroj.
I když kolují o Máničkách různé zkazky (které toto povídání tak nějak podporuje), přepíná většina Mániček na štědrý den vypínač bigbítového oblouznění do polohy off a chová se víceméně normálně – tráví čas s rodinou, přejídá se cukrovím a řízky, neboť na existenci zlatých vepřů nevěří, a sleduje posté reprízovanou Popelku. Přístup Mániček a většiny populace začne se různit teprve o prvním vánočním svátku. To už se šílenců, kteří pořádají tancovačky, najde docela dost, mnoho bigbítových souborů tedy místo návštěv babiček, strýčků a tetiček naloží aparát a vyrazí na Boží hod hrát.
Mohlo by se zdát, že vánoční tancovačka bude mít jakýsi slavnostní nádech a atmosféru. Pokud tomu tak skutečně je, trvá tento stav zhruba hodinu, poté se všechno vrátí do obvyklých kolejí se všemi klady i zápory bigbítové zábavy. Jedinou změnou oproti běžným standardům je pak snaha tvůrčích souborů poněkud ozvláštnit playlist, takže po Smoke On the Water klidně nasadí Půjdem spolu do Betléma nebo Narodil se Kristus pán.
Zmíněné návštěvy příbuzenstva absolvují Máničky až na Štěpána. Jsou nevyspalé, trpí kocovinou, na chlebíčky a cukrátka nemají chuť, přesto však návštěvám ochraptělým hlasem vyprávějí, jak byla včerejší zábava povedená.
Některé soubory mají tendenci svolat ke konci roku cosi jako firemní večírek nebo výroční schůzi. Máničky se na podobnou trachtaci dostaví vybaveny bločky s poznámkami a návrhy, rovněž velkými plány do příštího roku. Je v podstatě pravidlem, že se podobné seance odehrávají v Máničkami oblíbených nálevnách -jediné, co se tak místo převratných řešení vyřčených otázek dostaví, je stará známá raní kocovina.
Vánoce jsou pro Máničky zvláštním obdobím. Hraje se méně, práce na nových písních nebo nahrávkách v těchto chvílích utichá, radosti i starosti jsou v podstatě všední a obvyklé. Právě o Vánocích se rozdíly mezi Máničkami a širokou veřejností mažou nejvíce a Máničky jsou v tomto čase od zbytku populace téměř k nerozeznání.

Máničky Vám přejí hezké a klidné Vánoce.

Žádné komentáře:

Okomentovat