středa 27. července 2016

Máničky a další omamné prostředky


Minule a předminule bylo povídání o Máničkách zaměřeno na alkohol, nejrozšířenější drogu na světě, a abychom to měli kompletní, podíváme se dnes na další jed, který některé Máničky rády absorbují.
Určitá skupina Mániček, krom popíjení, holduje i kouření cigaret s jiným obsahem, než je běžně používaný tabák. Ať už užitím marihuany sleduje Mánička cokoli, od zlepšení nálady až po výlet do cizích a dosud nepoznaných dimenzí, na její výkon to má zcela zásadní vliv. Pokud jsme definovali účinek alkoholu jako stav, kdy si Mánička myslí, že hraje dobře, účinek marihuany je velmi obdobný, ovšem s mnohem větší intenzitou - nejenže zkouřená Mánička propadá euforii ze svého preludování, často má ještě potřebu svoji hru obohatit novými hudebními prvky. Zatímco tedy zbytek kapely vyděšeně sleduje počínání zkouřené Máničky, tato se jen blaženě usmívá a znovu a znovu nasazuje k neplánovaným sólovým výlevům.
Může také dojít k jevu zcela opačnému – Mánička se po intoxikaci THC zasekne (blažený úsměv ovšem zůstává) a nelze ji v podstatě nijak přesvědčit k interpretaci jejího partu. Kolegyně marně opakují předehru písně, snažíc se tak přimět zkouřenou Máničku, aby se do dění zapojila, tato zkrátka nereaguje.
Malér se samozřejmě ještě více prohloubí, požije-li Mánička alkohol a marihuanu současně – výsledky této kombinace jsou velmi nepředvídatelné, pro soubor ale téměř vždycky fatální, neboť takto ovlivněná Mánička už se nedá usměrnit ani trochu a stává se neřízenou střelou s ničivými následky.
Ostatní Máničky samozřejmě apelují na marihuaně holdující kolegyni, aby si užití omamného prostředku odpustila před zábavou nebo během ní, postupem času a s přibývajícími prohřešky se prosby změní v zákazy a vyhrožování, pokud tato alotria i nadále přetrvávají, končí to výpovědí z řad kapely. Je totiž třeba si uvědomit, že Máničky nejsou žádné symfoničky, jejich party jim občas činí potíže i ve stavu bdělém a soustředěném a každý faktor, který jejich um sráží, podepíše se na projevu celého bigbítového tělesa. A bigbít je kolektivním sportem.

V době postpubertální spolykal jsem a vykouřil ledacos, ovšem pouze jednou jsem v podobném stavu vlezl na podium – výsledek byl velice skličující, několik písní jsem marně vzpomínal, jak se drží C-dur... Určitá skupina Mániček ovšem toto ovlivnění vyhledává, hraje v pohnutém stavu pravidelně tvrdíc, že užití marihuany rozvíjí její hudební vnímání. Ne nadarmo většina těchto těles označuje svoji tvorbu jako alternativní.
I když je náchylnost Mániček k různým svodům výrazná, nesetkal jsem se nikdy s používáním jiných než popsaných prostředků – Máničky jsou bytosti skromné, vystačí si s tabákem, alkoholem a zmíněnou marihuanou.

Žádné komentáře:

Okomentovat